Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ambiciozne energetske, okolišne i klimatske politike


Dr. Julije Domac na svečanoj dodjeli Roger Leron nagrade istaknuo nekoliko ključnih poruka

Na nedavnoj UN konferenciji o klimatskim promjenama COP23 u Bonnu postalo je jasno da je Pariški sporazum nezaustavljiv i nepovratan. Lokalne i regionalne vlade danas imaju zadatak pružiti mu puno podršku i djelovati na ostvarenju njegovih ciljeva. Danas je jasno da više ne možemo razmišljati samo o planiranju energetskih projekata na nacionalnoj razini – energetika postaje tema za sve građane, lokalne zajednice i regije.

Politička važnost COP23 brzo se povećala nakon što SAD najavile povlačenje iz Pariškog sporazuma prošlog lipnja. To je izazvalo reakciju tisuće gradova i regija, kao i velikih tvrtki i akademskih institucija u SAD-u i na globalnoj razini.

Trenutne aktivnosti nacionalnih vlada nisu dovoljne za ispunjavanje ciljeva Pariza. Postaje sasvim jasno da je potrebno uložiti dodatne i zajedničke napore kako bi prevladali izazov izazvan klimatskim promjenama, a uloga lokalnih i regionalnih lidera je u tom procesu ključna. Na COP23, lokalni i regionalni čelnici pokazali su da igraju važnu i stalnu ulogu u globalnom djelovanju na klimu.

Na euorpskoj razini postalo je jasno da su usko grlo u provedbi ambicioznih klimatskih i energetskih ciljeva upravo – nacionalne vlade zemalja članica. Zato je potrebno angažiranje lokalnih i regionalnih vlada u pružanju nacionalnih obveza i povećanju globalnih ambicija.

Ukupni utjecaj gotovo 7.500 gradova i lokalnih vlada predanih Globalnom savezu gradonačelnika za klimu i energiju moglo bi kolektivno smanjiti emisije za 15,64 gigatona CO2 između 2010. i 2030. godine.

Energetski odbor Europskog parlamenta usvojio je u utorak 28. studenoga promjene u EU Direktivi o obnovljivim izvorima energije kako bi uključio novi obvezujući cilj od 35% za zelenu energiju za 2030. godine. Također se postavljaju nova načela za buduću financijsku potporu obnovljivim izvorima energije i potiču pravo ljudi da proizvode vlastitu obnovljivu energiju.

Globalni trendovi ulaganja u energetiku u 2015. i 2106. godini kada su ulaganja u obnovljive izvore energije premašila sve ostale izvore pokazuju da je niskoguljična budućnost moguća i da smo možda na pravom putu da to i ostvarimo.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top