30 stabala za 30 godina Interrega!

Ovogodišnjim se Europskim danom suradnje obilježava 30 godina postojanja Interreg programa. Čak 30 godina prekogranične suradnje znači jako puno,jer je Europska unija upravo i satkana od različitih nacija, kultura i ekonomija i temelji na međusobnom razumijevanju i suradnji s ciljem postizanja maksimalnog potencijala za rast i razvoj.

Kako bi se potaknula suradnja, Europska unija provodi različite programe suradnje, a jedan od najznačajnijih je  Interreg program. Svrha programa je poticanje regija na međusobnu suradnju i rješavanje zajedničkih izazova, kao što su klimatske promjene, socijalna inkluzija, poticanje gospodarske i kulturne suradnje, rješavanje pitanja migranata te ostalih važnih područja.

U uvjetima globalne pandemije ove godine, umjesto organizacije jednog zajedničkog prekograničnog događaja kroz program Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska -Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., donesena je odluka da je najbolji način obilježavanja 30 godina Interrega organizacija tri istovremene lokalne manifestacije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

U svakoj od navedenih zemalja tijekom rujna i listopada 2020. godine zasađeno je po 10 stabala na odabranoj javnoj površini. Ukupno 30 stabala predstavlja će 30 godina uspješne Interreg suradnje. U Hrvatskoj je taj dan obilježen u Gradu Karlovcu, a Glavni organizator događanja bila je Regionalna energetskaagencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Obilježavanju je prisustvovala Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognyan Zlatev, predstavnici Karlovačke županije i Grada Karlovca te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julije Domac, ujedno i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu te predsjednik europskog udruženja regija i gradova FEDARENE.

Ovaj simbolični čin zapravo znači razvoj, projekte, buduću suradnju. Konkretno ovdje govorimo o Interregu IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Zašto baš grad Karlovac? To je grad koji se nalazi u parku, grad koji provodi brojne projekte iz fondova EU, a posebno surađuje sa drugim državama na pitanju Interreg programa. Želim uspjeh u budućim projektima koji se provode, posebno projektima po pitanju Zelenog pana, održivog okoliša i svega što je bitno za daljnji rad, razvoj i napredak grada Karlovca i Karlovačke županije, poručila je ministrica dok je dr. Julije Domac istaknuo kako je REGEA do sad provela 20 Interreg projekata

Zadnji projekt je upravo u tijeku i krajem mjeseca očekujemo puštanje u pogon nove kotlovnice na biomasu u Ogulinu. To je pravi smisao Interreg projekata – Republika Hrvatska koja pripada europskoj obitelji ne samo da financira aktivnosti i projekte koji su važni nego i pronosi europske vrijednosti i znanje hrvatskih stručnjaka u susjedne zemlje. Republika Hrvatska spremna je i za novu perspektivu. Nakon ovog pripremnog razdoblja, imamo dovoljan potencijal stručnjaka koji se mogu uključiti u projekte Zelenog plana, Zelenog oporavka i na ovom području sigurno imamo nešto i za ponuditi Europskoj uniji.

Dva posljednja projekta provedena iz Interreg programa na području Karlovačke županije, Renew Heat i Wood Key, bave se pokretanjem energetske tranzicije na regionalnoj razini kroz poticanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – biomase.

Ukupna vrijednost oba projekta iznosi 13.596.666,00 kuna, od čega 7.659.803,00 kuna iznosi udio REGEAe i Karlovačke županije. U sklopu projekta Renew Heat u Hrvatskoj je ugrađena kotlovnica u Srednju školu Duga Resa, a u sklopu projekta Wood Key trenutno je u izgradnju zajednička kotlovnica za OŠ I.B. Mažuranić i Obrtničku i tehničku školu Ogulin čije je svečano otvorenje predviđeno za 21. Listopada ove godine. Oba projekta ostvaruju značajne financijske uštede, koriste obnovljive izvore energije te potiču ekonomiju i suradnju na lokalnoj razini i prekograničnom tržištu.

Interreg program samo je jedan u nizu koji će nam biti dostupan i uz novu financijsku perpektivu u kojoj ćemo na raspolaganju imati više od 22 milijarde eura zajedno ss sredstvima izPrograma oporavka. Obilježavanje 30 godina Interreg programa sjajna je prilika da se još jednom zapitamo i odgovorimo na pitanje – gdje želimo biti za još 30 godina…?