Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

2018. krenula je radno sa projektom BioVill


Krenuli radno u novoj godini! Što smo naučili i vidjeli u Makedoniji?

U Skopju od 16.01. do 17.01. 2018. godine pod domaćinstvom SDEWES (Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša, nevladina i neprofitna znanstvena organizacija) održan je peti sastanak  projekta BioVill – Bioenergy Villages – Increasing the Market Uptake of Sustainable Bioenergy koji se provodi uz potporu Europske unije u okviru programa Obzor 2020 (Horizon 2020).

Na redovitom projektnom sastanku okupili su se  partneri iz Austrije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije. Ispred REGEA-e, sastanku su prisustvovale voditeljice projekata Martina Krizmanić i Valerija Vrček Habazin. Uz rezimiranje dosadašnjih aktivnosti projekta, glavnu temu sastanka činile su projektne aktivnosti planirane do kraja ove godine. Posebna diskusija vodila se oko pripremnih aktivnosti vezanih uz razvoj i rezultate pilot projekata,  gdje su izneseni budući planovi i koraci  za revitalizaciju i pokretanje područnih grijanja na biomasu u 7 ciljanih naselja koja se nalaze u 5  zemalja (Hrvatska, Makedonija, Srbija, Slovenija i Rumunjska), koja će postati buduća  bioenergetska naselja,  pri čemu će im  partneri projekta pružati stručnu uslugu savjetovanja i nadzora.

Drugi dan sastanka bio je popraćen studijskim posjetom naselju Kičevo, koje je pilot projekt u sklopu projekta BioVill, kao i naše općine Lekenik i Perušić u Hrvatskoj. Općina Kičevo nalazi se na zapadu Republike Makedonije, na jugoistočnim padinama planine Bistra, a broji ukupno 55 tisuća stanovnika.  Cijela regija je prekrivena šumama i bogata plodnim poljoprivrednim površinama unutar kotline Kičevo. Postojeći potencijal biomase odnosi se prvenstveno na šumsku biomasu  te kruti komunalni otpad. Glavni motiv za pristupanje ovom projektu bila je upravo velika potrošnja energije po stanovniku i visoka razina onečišćenja okoliša. Glavni cilj naselja Kičevo je razviti sustav daljinskog grijanja na biomasu kroz lokalnu toplanu koja bi snabdijevala toplinskom energijom objekte koji su nadležnosti općine te stambene zgrade koje već imaju sustav cijevi za centralno grijanje.

Ujedno se održao i  lokalni informativni dan gdje su  posjetiteljima iz prve ruke predstavljene sve važne informacije o planiranju i gradnji te pogonu postrojenja, mjesnoj toplinskoj mreži, obračunu energije, pripremi biomase i sl. Općina Kičevo ima sve predispozicije za razvoj bioenergetskog naselja koje će doprinijeti  razvoju poljoprivrednih, poslovnih i obrazovnih aktivnosti, uz postizanje visokih ekoloških, estetskih i ekonomskih standarda.

Razmijenila su se iskustva sa ostalim zemljama koje sudjeluju u projektu u rješavanju problema na tekućoj razini glede energetskih sustava, istaknuta je želja da se ovakav vid suradnje, kao i međusobni susreti, održavaju  i u buduće sa predstavnicima na lokalnoj razini u ciljanim naseljima.

Više informacija o projektu možete saznati putem web stranice projekta: www.biovill.eu

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top