Objavljeno: 03-02-2017

Svečano otvorenje Područnog ureda Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska

3. veljače – u organizaciji Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, u Krapini održano je svečano otvorenje Područnog ureda Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska. Svečano otvorenje službeno je predvodio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar dok je otvorenju, ispred Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, nazočio izaslanik veleposlanice g. Marko Rakovec.

U sklopu otvorenja potpisan je Sporazum o suradnji između Krapinsko-zagorske županije i podregije Obsotelje in Kozjansko. Navedenim sporazumom ukupno je obuhvaćeno 14 jedinica lokalne samouprave sa hrvatske i slovenske strane; grad Pregrada i općine Đurmanec, Hum na Sutli, Kumrovec i Zagorska Sela te Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje, Šmarje pri Jelšah, Šentjur, Dobje i Bistrica ob Sotli.

Tom prigodom dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Agencije održao je prezentaciju pod nazivom Energetska učinkovitost u kulturnoj baštini – EE CULTURE kojom su predstavljeni reprezentativni primjeri obnovljenih objekata kulturne baštine (Vila Rožle u Velenju i Županijska palača u Krapini) u kojima su uspješno pomireni zahtjevi između konzervatorskih odjela i potrebe za poboljšanjem energetske učinkovitosti u području zaštićenih objekata, u skladu sa globalnim trendovima i aktualnim zakonodavnim okvirom. Projekt EE CULTURE sufinanciran je iz Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2007.-2013.