Objavljeno: 06-12-2017

Roger Léron nagrada ove godine odlazi u Hrvatsku

Dodjela Roger Léron nagrade održala se 5. prosinca u Bruxellesu u Bip - House of the Capital Region u nazočnosti 80-tak predstavnika europskih regija, europskih institucija i energetskih agencija. Nagradu je uručio dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i predsjednik FEDARENE koja je i pokrenula inicijativu dodjeljivanja ove nagrade u čast svog osnivača i pionira u regionalnog energetskog razvoja u Europi.

Ponosan sam da nagrada koja nosi ime dugogodišnjeg predsjednika FEDARENE odlazi u Hrvatsku. Sigurno možemo još puno napraviti, ali važno je da šaljemo poruku da možemo biti uvaženi europski partneri – to ponekad zaboravljamo. Još je važnije da pokazujemo da su europske regije i energetske agencije zaista pioniri energetske tranzicije koji donose promjenu. Danas više nije pitanje hoćemo li planirati i provoditi energetske projekte na lokalnoj i regionalnoj razini nego samo – kako to što više i bolje raditi? izjavio je dr.sc. Julije Domac prilikom uručivanja nagrade.

Dr. Ljubomir Majdandžić nakon diplome koju je stekao 1985. godine ne prestaje raditi na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Autor je 54 znanstvena i stručna rada iz područja energetike, obnovljivih izvora energije i održivog razvoja, u zemlji i inozemstvu.

Održao je preko 70 pozvanih predavanja i radionica iz područja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša, klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Za projekt “Opskrba obiteljske kuće toplinskom i električnom energijom pomoću Sunčeve energije”, dobio je priznanje Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja u području industrije i energetike za 2000. godinu prigodom Svjetskog dana zaštite okoliša. Dobitnik je nagrade »Hrvoje Požar« za 2004. godinu za područje unapređenja kvalitete okoliša, vezano uz energetske objekte.

Predsjednik je Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju (Croatian Professional Society for Solar Energy) i glavni urednik časopisa Solarna tehnologija.

Član je Međunarodnog društva za Sunčevu energiju (ISES), Njemačkog društva za Sunčevu energiju (Deutsche Gesellschaft für Sonnenenergie e.V. DGS) i Hrvatskog energetskog društva (HED).

Autor je knjiga: Obnovljivi izvori energije i Solarni sustavi. Prvi je zagovarao ideju 100% obnovljive Hrvatske i svojim pionirskim radom na vlastitoj obiteljskoj kući pokazao da vjera u ono što radiš potiče na promjene.

foto: © Milena Vergara Santiago