Objavljeno: 24-02-2017

REGEA na 7. međunarodnoj konferenciji o biomasi

Danas u kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu održana je 7. međunarodna energetska konferencija pod nazivom Novi EU energetski paket – Utjecaj na budućnost biomase i OIE.

Konferencija je okupila preko 200 sudionika, a osnovni cilj  konferencije bio je utvrditi trendove, upoznati nove tehnologije i inovacije, ali i odgovornost za provođenje postojećih i donošenje novih zakonskih okvira u RH, kako bi se u konačnici povećalo iskorištavanje obnovljivih izvora energije iz drvne biomase. Konferenciju je otvorio Raul Cvečić Bole predsjednik Crobioma, Hrvatske udruge za biomasu, koji se osvrnuo na aktualnu najavu uvođenja trošarina  na proizvodnju energije iz OIE, svi ulagači u kogeneracije na biomasu smatraju opasnim i pogubnim za daljnji razvoj sektora. Nema sumnje, da se cijeli sektor OIE nalazi pred mnogobrojnim izazovima, kao i da se u tom području posljednjih godina provodila nedovoljno transparentna politika poticaja izgradnje kapaciteta. Ne može u istu kategoriju svrstati i biomasa, koja kroz kogeneracije osigurava nova zapošljavanja, zadržavanje starih radnih mjesta u drvnoj industriji i šumarstvu, ima pozitivan utjecaj na ruralni razvoj i na kružnu ekonomiju, dok bi ostvarenje predmetnih najava zasigurno znatno derogiralo investicijsku klimu u Republici Hrvatskoj – smatra Cvečić.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici REGEA-e, od kojih je ravnatelj agencije dr. sc. Julije Domac održao upečatljiv pozdravni govor - zaželio je svim prisutnima lijepu dobrodošlicu na konferenciji koja govori o najstarijem obnovljivom izvoru energije, koji je ljudski rod upoznao. Na čelu ustanove koje je provela prve projekte poput prve hrvatske toplane na biomasu u općini Pokupsko, 20 kotlovnica u javnim zgradama, gotovo 6 MW instalirane snage u kućanstvima, ja sam posebno zadovoljan da je ova konferencija danas ovdje i da kao i prijašnjih godina smo se mogli uključiti kao suorganizatori. Činjenica je da poruke današnje konferencije i znanje kojim raspolažemo očito moramo širiti i dalje u Republici Hrvatskoj. Ideja trošarina i oporezivanja obnovljivih izvora energije može proizaći samog iz potpunog neznanja ili neformiranosti . Na nama je taj odgovorni zadatak da danas iskoristimo ovo znanje, ja vam želim ugodan boravak ovdje, uspješan rad i veselim se druženju sa vama - izjavio je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julije Domac.

U sklopu prvog panela, djelatnica Agencije, Martina Krizmanić održala je predavanje na temu Bioenergetska naselja (BioVill) – Povećanje tržišnog udjela održive bioenergije te primjeri iz prakse na temelju toplinskog poduzetništva tijekom kojeg je su predstavljeni ciljevi i temeljne aktivnosti projekta Biovill te uspješno provedeni projekti putem ugovorne prodaje topline iz biomase na području Karlovačke županije.  

Konferenciji su prisustvovali mnogobrojni uvaženi gosti, predsjednik European Pellet Council, Eric Vial, predstavnici vodeće svjetske strukovne asocijacije, World Bioenergy Association (WBA) te talijanski AIEL, nacionalna udruga proizvođača biomase. Hrvatski euro-parlamentarac, Davor Škrlec održao je glavno predavanje vezano uz položaj obnovljivih izvora energije u zimskom energetskom paketu Europske komisije. Uz  njih bila su i veleposlanstva Japana, Kine, Danske, Finske, te ulagači iz Estonije koje traže partnere i projekte u Regiji za kogeneracije i proizvodnju peleta.