Objavljeno: 10-02-2017

Politički odbor Europskog sporazuma gradonačelnika

Bruxelles - Današnjim sastankom koji je održan u Odboru regija Europske unije u nazočnosti potpredsjednika Europske komisije Maroša Šefčoviča, svečano i radno je obilježeno osnivanje Političkog odbora Europskog sporazuma gradonačelnika.

Sporazum gradonačelnika pokrenut je od strane Europske komisije 2008. nakon što je usvojen Paket mjera za klimu i energiju za 2020. godinu kako bi se s EU razine odobrili i podržali napori koje lokalne vlasti ulažu u provedbu politike održive energije. Sporazum gradonačelnika do danas je jedinstven je pokret odozdo prema gore koji je uspio mobilizirati velik broj lokalnih i regionalnih vlasti s ciljem razvoja akcijskih planova i usmjeravanja ulaganja u mjere za ublažavanje klimatskih promjena. Nadovezujući se na uspjeh Sporazuma gradonačelnika, inicijativa Mayors Adapt pokrenuta je 2014. godine, a oslanja se na isti model upravljanja te poziva gradove na politički angažman i poduzimanje mjera koje im omogućuju predviđanje i pripremu na neizbježne utjecaje klimatskih promjena. Krajem 2015. godine inicijative su se spojile pod novim integriranim Sporazumom gradonačelnika za klimu i energiju, pri čemu su usvojeni ciljevi EU-a za 2030. godinu te integrirani pristup ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene. Politički odbor Europskog sporazuma gradonačelnika čine:

-          Anne Hidalgo, Gradonačelnica Pariza (FR), članica Političkog odbora Globalnog sporazuma gradonačelnika koja predstavlja Europu,

-          Daniel Termont, Gradonačelnik Ghenta (BE), Predsjednik EUROCITIES-a,

-          Eckart Würzner, Gradonačelnik Heidelberga (DE), Predsjednik Energy Cities,

-          Mercè Conesa i Pagès, Predsjednica provincije Barcelona (ES), članica Upravnog odbora Climate Alliance,

-          Dr. sc. Julije Domac, Predsjednik FEDARENE (HR),

-          Asa Karlsson Björkmarker, zamjenica gradonačelnika Växjö (SE), članica Upravnog odbora ICLEI Europe,

-          Furio Honsell, gradonačelnik Udine (IT), Glasnogovornik klimatske i energetske tranzicije Vijeća Europskih općina i regija (CEMR).