Objavljeno: 07-04-2017

Pametnim rješenjima do održivog grada

REGEA od svog samog osnutka, 2008. godine, aktivno pruža podršku županijama, gradovima i općinama u provedbi energetskih i infrastrukturnih projekata. Pojavom koncepta SMART CITY, Agencija je aktivno uključena i u ovaj europski trend te je od nedavno i koordinator izrade Strategije pametnog Grada Zagreba – Zagreb Smart City. Treba istaknuti i da je REGEA tim, a koji je vodio upravo mr. sc. Velimir Šegon, uspješno početkom ove godine za Grad Zagreb na natječaj programa Obzor2020 - Smart Cities and Communities, prijavio projekt vrijedan preko 15 milijuna eura. Prijava je odrađena zajednički i u suradnji s kolegama iz više gradskih ureda Grada Zagreba, ali i HEP-a, HT-a, IBM-a, ZG Holdinga, Razvojne agencije Grada Zagreba, FSB-a i FER-a.

Ova iskustva, ali i šira razmišljanja o tome koliko uspješno hrvatski gradovi povlače sredstva europskih strukturnih fondova sa sudionicima današnje konferencije koja se održala na Zagrebačkom velesajmu podijelio je mr. sc. Šegon na panelu Financiranje Smart City rješenja u gradovima i općinama.

Svaki REGEA-in projekt je u svojoj biti pametan, jer svi uključuju mjerenje potrošnje energije i vode, te upravljanje tom potrošnjom na temelju mjerenja, a što je osnovno obilježje bilo kojeg pametnog sustava. REGEA još od 2009. godine za Karlovačku, Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju provodi sustavno gospodarenje energijom u svim zgradama javne namjene, a što je upravo mjerenje i upravljanje potrošnjom energije. Kroz spomenute provedene aktivnosti, a koje su onda proširene i ciljanim investicijama, utjecanjem na promjene ponašanja korisnika ili naprednim rješenjima kao što je objedinjena javna nabava energenata ostvarene su uštede i više od 50%. istaknuo je mr. sc. Velimir Šegon.

Energetska učinkovitost između ostalog znači pametno gospodariti, pametno upravljati, a pametni gradovi su između ostaloga i realizacija mjera energetske učinkovitosti. REGEA u svojim projektima uvodi i nove financijske modele i mehanizme – kao na primjer ugovorne prodaje topline iz biomase za ugradnju novog kotla u osnovnim školama Karlovačke županije u Slunju i Ozlju, ESCO modela za obnovu rasvjete u školama Krapinsko-zagorske županije (u Oroslavju, Donjoj Stubici i Zaboku), crowdfunding platforme za obnovu vrtića u Pregradi ili projekta zdrave i energetski učinkovite prehrane u školi u Klanjcu do raznih kombinacija bespovratnih europskih i vlastitih sredstava općina, gradova i županija.

Osnovna svrha i cilj pametnog grada jest optimalna kvaliteta života svih građana u zdravom okruženju i njihovo aktivno sudjelovanje u cjelovitom životu grada. Ostvarenje vizije pametnog grada podrazumijeva brigu o očuvanju raspoloživih prirodnih resursa, stalno obrazovanje, interakciju i razvoj svijesti te inovativnost na svim područjima, što je moguće samo uz gradsku vlast koja aktivno podržava SMART koncept. Upravo zato mr.sc. Velimir Šegon na kraju je naglasio Samo vlastitim znanjem možemo i trebamo razvijati SMART rješenja za naše gradove. Mogućnost da integriramo informacijske i komunikacijske tehnologije, rješenja bazirana na internetu i održivi razvoj gradova uz minimalan utjecaj na okoliš je sjajna razvojna prilika koju treba iskoristiti. REGEA aktivno prati ove trendove i ulaže u obrazovanje svojih stručnjaka kako bi ovo mogli slijediti. Na ovom području svi trebamo surađivati.