Objavljeno: 23-05-2017

Održano treće studijsko putovanje u Bavarsku u okviru projekta BioVill

U okviru provedbe projekta BioVill od 16.-18. svibnja u organizaciji projektnih partnera GIZ i WIP održano je trodnevno studijsko putovanje u njemačkoj pokrajini Bavarska. Na studijskom putovanju su sudionicima iz prve ruke prezentirani primjeri najbolje prakse te poslovni i financijski modeli energetski samoodrživih naselja kako bi se pokazali najbolji primjeri takvih naselja te implementirale slične metode u budućim bioenergetskim naseljima odabranim od strane Upravnog odbora projekta BioVill.

U cilju podizanja svijesti predstavnika odabranih bioenergetskih naselja o potencijalu koji leži u iskorištavanju obnovljivih izvora energije, prvenstveno biomase, te njihovog dodatnog motiviranja za uspostavu bioenergetskih naselja u njihovom naselju, tijekom trodnevnog putovanja sudionici su imali priliku posjetiti nekoliko bioenergetskih naselja u Bavarskoj (Glonn, Kempten, Wildpoldsried, Buch) u kojima su održane prezentacije kako bi prisutni čuli iskustva iz prve ruke te stekli praktična znanja o instaliranim postrojenjima i korištenih tehnologijama. Sudionici su imali priliku vidjeti nekoliko različitih varijanti izvedbe područnog grijanja na šumsku biomasu te bioplin, a posjetili su i sabirno-logistički centar za biomasu Biomassehof Allgäu gdje je prezentiran cjelokupni proces od pridobivanja drvne biomase do prodaje iste u obliku energenta ili energije.

Jedan od najboljih načina da se utječe na motivaciju i podizanje svijesti je putem pokazivanja stvarnih primjera dobre prakse. Upravo ovakav tip studijskog putovanja omogućava sudionicima približavanje koncepta bioenergetskih naselja, ali i potiče razmjenu znanja, iskustva te uspostavljanje kontakata. Na studijskom putovanju prisustvovali su predstavnici projektnog konzorcija te predstavnici naselja u pet zemalja (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Rumunjska i Makedonija) koja su odabrana od strane Upravnog odbora projekta BioVill kao buduća bioenergetska naselja. Hrvatsku su na studijskom putovanju uz Regionalnu energetsku agenciju Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) predstavljali i predstavnici budućih hrvatskih bioenergetskih naselja - općine Perušić te općine Lekenik.

Više informacija o projektu BioVill saznajte na: www.biovill.eu