Objavljeno: 20-09-2017

Održan drugi sastanak projekta PrioritEE

Projekt PrioritEE provodi se u sklopu programa Interreg Mediteran u razdoblju od 1.2.2017. do 30.7.2019. godine sa svrhom jačanja sposobnosti i kapaciteta lokalne i regionalne samouprave za donošenje odluka o strateškom planiranju na području gospodarenja energijom u javnim zgradama u pet mediteranskih zemalja: Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Španjolskoj i Portugalu. Svaku zemlju u partnerstvu predstavlja jedna znanstvena institucija i jedna lokalna samouprava, a sa hrvatske strane to su REGEA i Grad Karlovac. Dva su glavna produkta projekta, zajednička strategija za razvoj planova gospodarenja energijom u javnim zgradama unutar mediteranskog područja te set alata za gospodarenje energijom namijenjen lokalnoj samoupravi kojeg je potrebno testirati u odabranom pilot području.

Grad Karlovac i REGEA definirali su željeni alat koji će biti dio seta alata te pilot područje na kojem će se isti testirati. Alat je zamišljen kao baza mjera energetske učinkovitosti definiranih kroz energetske preglede i certifikate sa analitičkim dijelom koji će prioritizirati mjere odnosno energetsku obnovu objekata prema različitim kriterijima kao što su period povrata investicije, ušteda energije, financijske uštede, trošak investicije i sl.

Kao pilot područje određene su zgrade u vlasništvu Grada Karlovca koje posjeduju energetski certifikat, ukupno njih 38.

Izradom Alata za prioritiziranje mjera energetske učinkovitosti u javnim zgradama olakšati će se donošenje odluka Gradu Karlovcu o pokretanju investicija energetske obnove. Nakon testiranja alata isti će biti dostupan i ostalim jedinicama lokalne i regionalne uprave za testiranje i upotrebu.