Objavljeno: 10-03-2017

Mediteranska suradnja u Nici

U ulozi koordinatora projekta NEW FINANCE sudjelovali smo na sastanku projekta MEDNICE koji vodi horizontalnu zajednicu projekata pod nazivom „Energetski učinkovite zgrade“ u okviru Interreg MED programa.

7. i 8. ožujka u Nici su se okupili predstavnici 10 projekata koji se bave podizanjem kapaciteta za bolje upravljanje energijom u javnim zgradama na transnacionalnoj razini.  Osim projekta NEW FINANCE ovdje se našao još jedan naš Interreg MED projekt - PrioritEE.

Glavni cilj sastanka bio je međusobno se upoznati, saznati više o očekivanim rezultatima i aktivnostima svakog projekta i u konačnici prepoznati prilike za sinergijom. Takvih prilika ima puno jer se većina projekata bavi upravo načinima financiranja energetske učinkovitosti u zgradama  baš kao i NEW FINANCE koji se bavi primjenom uspješnim financijskih modela i umrežavanjem dionika iz javnog i privatnog sektora.

Suradnju s jednim takvim Interreg MED projektom započeli smo i puno prije ovog sastanka i to sa Vladom Katalonije koja koordinira projekt SHERPA koji se bavi razradom financijskih modela za projekte energetske obnove u javnim zgradama.  NEW FINANCE i SHERPA-u također povezuje  i suradnja s ICAENOM, katalonskom energetskom agencijom, koja je u partnerstvu oba projekta, pa smo tako iskoristili susret u Nici za potpisivanje sporazuma o tehničkoj suradnji između naša dva projekta. Od sada jača suradnja s Katalonijom!