Objavljeno: 16-06-2017

Kako energetskom siromaštvu stati na kraj?

Od 13. – 14. lipnja u britanskom gradu Gloucesteru sudionici projekta BUILD2LC sastali su se kako bi razgovarali o jednoj od gorućih tema današnjice, a to je tema energetskog siromaštva. Problem o kojem se jako malo govori, a što je još žalosnije, jako malo se o njemu i zna.

Hrvatska kao i većina zemalja uopće nema jasnu definiciju ovoga problema dok su primjerice u Velikoj Britaniji energetski siromašno kućanstvo definirali kao kućanstvo koje troši više od 10% svojih prihoda na usluge energenata.

Irena Križ Šelendić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Željko Krevzelj iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Slavica Robić iz Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), te zamjenik ravnatelja REGEA-e Velimir Šegon sudjelovali su u panel raspravama, radionicama i prezentacijama gdje su zemlje partneri iznosili svoja iskustva dobre prakse u borbi protiv energetskog siromaštva, ali i probleme na koje nailaze.

Gloucester nije izabran slučajno kao mjesto održavanja ovog studijskog putovanja. Naime, riječ je o gradu smještenom na sjeverozapadu Engleske koji spada upravo u kritičan dio ovoga područja. Stanovništvo je starije, bilježe se mnoga iseljavanja, a kuće i zgrade su energetski neučinkovite, te je energetsko siromaštvo ono što vlada u ovom živopisnom gradiću. Preslikamo li primjer Gloucestrea na mnoga hrvatska mjesta vrlo lako zaključit ćemo da je riječ o istoj sudbini.

No, važno je djelovati i pokušati problemu stati na kraju. Tako su u Glocesteru, ali i cijelom tom dijelu Velike Britanije počeli provoditi projekt Warm and Well koji za sada bilježi vrlo uspješne rezultate. Prije svega se bazira na edukacija, a onda i u pružanju pomoći, naravno i financijske, kako bi se dogodila energetska obnova i kako bi stanovnici tog grada, a i kraja počeli živjeti jednim kvalitetnijim životom.

Djelovati lokalno, osmišljavati projekte, raditi akcijske planove koji su održivi, povezivati javne i privatne partnere svakako su glavne smjernice kojima se treba voditi, zaključeno je u Gloucesteru na studijskom putovanju u sklopu projekta BUILD2LC.

Obnova po energetski učinkovitim standardima ključ je i efikasan način kako energetskom siromaštvu stati na kraj.

Više informacija doznajte i u BUILD2LC newsletter-u