Objavljeno: 12-06-2017

Dvodnevna radionica projekta BioVill pokazala da Hrvatska može biti uz bok vodećima u Europi

 „Projekt BioVill ima za cilj ponuditi konkretna tehnička i edukativna rješenja kako uspostaviti bioenergetska naselja, koja danas predstavljaju stvarnost, ne znanstvenu fikciju. Prva bioenergetska naselja razvijena su 1990-ih u Danskoj, Austriji i Njemačkoj. Između 2005. i 2015. godine uspostavljeno je 118 bioenergetskih naselja u Njemačkoj. Život u takvim bioenergetskim naseljima pruža mnoge prednosti. Jedna od njih je manja ovisnost o fosilnim gorivima te poticanje regionalnog razvoja. Cilj je povećati samoopskrbu naselja energijom, a samim time i povećati ulogu drvne biomase kao glavnog izvora energije na lokalnoj razini. Također, projektom se otvaraju mogućnosti za jačanje lokalnih poljoprivrednika, drvoprerađivača te malih i srednjih poduzeća (MSP).“ Martina Krizmanić iz REGEA-e istaknula je na početku svog izlaganja.

Na dvodnevnoj radionici sudjelovali ugledni predavači iz Njemačke i Austrije, Jan Bleyl, koji se od 1994. godine bavi razvojem i upravljanjem ESCO modela koji predstavljaju inteligentna energetska rješenja, te Karl Totter, voditelj austrijskog bioenergetskog postrojenja  u naselju Mureck.

Osim što su nam dali presjek dobrih iskustava prakse u Njemačkoj i Austriji, savjetovali su nas i kako mi možemo uspjeti u istom.

„Sunce uvijek sja, bez obzira o političkim opcijama, ministrima, a vi ste ti, zajedno s lokalnom zajednicom, koji morate poticati ovakve priče. Ne dajte se obeshrabriti. Raditi najprije manje korake, djelujte i radite promjene lokalno.“ Poručio je gospodin Karl Totter

U Hrvatskoj su, kao pilot projekti odabrane 2  općine (Perušić, Lekenik) od strane Upravnog odbora projekta, koje će postati buduća prosperitetna bioenergetska naselja. Osnovni koncept projekta se zasniva na izgradnji toplovoda i pripadajućih toplinskih podstanica za priključenje potrošača dok bi se toplinska energija proizvodila kroz postrojenja (kotao/kogeneracija) na biomasu. Temeljne aktivnosti uključuju tehnološku i ekonomsku procjenu ciljanih naselja, uključivanje i aktivno sudjelovanje dionika i građana, lokalne, regionalne i nacionalne vlasti,  razvoj lokalnih bioenergetskih lanaca i tehnologija te proširenje mogućnosti financiranja i jačanje poslovnih modela.

U sklopu radionice održan je i panel s istaknutim urednicima iz energetskog i poslovnog sektora. Na panel raspravi na temu „Kako projekte energetske učinkovitosti učiniti medijski atraktivnima“ sudjelovali su Mladen Iličković s HRT-a, Nina Domazet, energetika-com.hr, Tomislav Nišević, Poslovni dnevnik, te Marko Biočina, Jutarnji list.

Naučiti pričati priču, shvatiti da treba educirati mlade novinare, ali treba educirati i one koji prenose te iste informacije do novinara, da je ključ u međusobnom ulaganju i financijskih sredstava, ali i volje i želje da poruke koje trebaju stignu do šire javnosti temeljni su zaključci panela.

Potrebno je podržati i promovirati koncepte obnovljivih bioenergetskih postrojenja na drvnu biomasu, što upravo predstavlja suštinu projekta BioVill (www.biovill.eu) i dati podršku razvoju bioenergetskih postrojenja  u gradovima i općinama u jugoistočnoj Europi.