Objavljeno: 30-01-2017

Bioenergetska postrojenja u praksi

U Austriji je od 23-24. siječnja, pod domaćinstvom AEA-e (Austrijska energetska agencije) održan treći sastanak BioVill projekta. Hrvatsko izaslanstvo je na sastanku vodila Martina Krizmanić, voditeljica projekata. REGEA je prezentirala radni paket za koji je zadužena - Sudjelovanje građana, lokalnih dionika i političara koji je usmjeren na uključivanje građana, JL(R)S i ciljanih naselja kako bi se osiguralo osnivanje održivih lanaca bioenergije. Svrha sastanka bila je ocijeniti napredak djelovanja, a u središtu zanimanja bile su najhitnije aktivnosti, rokovi i zastoji. Drugi dan raspravljalo se o diseminacijskim aktivnostima te je REGEA prezentirala trenutni vizualni izgled web stranice sa ažuriranim podacima od svih partnera. Nastavljena je i interaktivna rasprava o tehničkim pitanjima vezana za uspostavu 7 bioenergetskih naselja u 5 ciljanih zemalja. U drugom dijelu sastanka predstavljen je plan rada tijekom 2017. godine uz poseban osvrt na planirane radionice radnih grupa za izradu idejnih rješenja područnih grijanja na biomasu koja su prvi korak za uspostavu bioenergetskih naselja. Svi dosadašnji ciljevi projekta su ostvareni te je sastanak uspješno završen.

Nakon projektnog sastanka održano je i trodnevno studijsko putovanje u razdoblju od 25. do 27. siječnja 2017. godine, a domaćin i glavni organizator studijskog putovanja bila je također AEA. Na studijskom putovanju su sudionicima iz prve ruke prezentirani primjeri najbolje prakse te poslovni modeli energetski samoodrživih naselja. Podsjetimo se, prvo studijsko putovanje održano je u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg u listopadu 2016. godine.

Cilj studijskih putovanja organiziranih u sklopu projekta BioVill u prvom je redu upoznavanje s primjerima bioenergetskih naselja kako bi se pokazali najbolji primjeri takvih naselja te implementirale slične metode i modeli u budućim bioenergetskim naseljima odabranih od strane Upravnog odbora projekta BioVill. U cilju podizanja svijesti predstavnika odabranih naselja o potencijalu koji leži u biomasi te njihovog dodatnog motiviranja za uspostavu bioenergetskih postrojenja u njihovom naselju, tijekom boravka u Austriji sudionici su imali priliku posjetiti 5 odabranih bioenergetskih naselja (Bruck an der Leitha, Güssing, Mureck, St. Margarethen/Raab i Hartberg) u kojima su održane prezentacije kako bi prisutni čuli iskustva iz prve ruke te stekli praktična znanja o instaliranim postrojenjima unutar istih te tehnologijama korištenim u njima. Jedan od najboljih načina da se utječe na motivaciju i podizanje svijesti je putem pokazivanja stvarnih primjera dobre prakse. Upravo ovakav tip studijskog putovanja omogućava sudionicima približavanje koncepta bioenergetskih naselja, ali i potiče razmjenu znanja, iskustva te uspostavljanje kontakata.

Na studijskom putovanju prisustvovali su predstavnici projektnog konzorcija te predstavnici budućih bioenergetskih naselja u pet zemalja (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Rumunjska i Makedonija) koja su odabrana od strane Upravnog odbora projekta BioVill kao buduća bioenergetska naselja. Hrvatsku su na studijskom putovanju predstavljali Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Općina Perušić te Općina Lekenik.

Za više informacija o projektu BioVill saznajte na: www.biovill.eu