Naziv projektaIntegracija i pametno upravljanje sustavima skladištenja energije u povijesnim gradskim središtima
AkronimStore4HUC
Naziv programaInterreg Central Europe
Programski prioritet2. Suradnja na strategijama za smanjenje emisije CO2 u Središnjoj Europi
Specifičan cilj programskog prioriteta2.2 Poboljšanje teritorijalno utemeljenih strategija energetskog planiranja s niskim razinama emisije CO2 te politika održivog razvoja koje potiču smanjenje utjecaja klimatskih promjena
Projektni indeksCE1344
Vodeći partner na projektuRazvojna agencija Sinergija, Slovenija
Trajanje projekta3 godine (01.04.2019. – 31.03.2022.)
Proračun projekta1.726.608,70 €
Izvor financiranjaEuropski fond za regionalni razvoj + sredstva partnera

 
OPIS PROJEKTA

Čak do 80 % ukupne potrošnje energije u Europskoj uniji dolazi iz urbanih područja. Veliki broj tih područja (gradova) ima povijesne jezgre sa zgradama pod kulturnom zaštitom. Pritom je prava rijetkost da se takva gradska povijesna središta opskrbljuju energijom iz obnovljivih izvora, kao i da imaju sustavno skladištenje takvih oblika energije. Razlog tome su prvenstveno strogi zakoni i pravilnici o očuvanju kulturnih dobara, visoki troškovi ugradnje takvih sustava, ali i razilaženje sa odredbama planova prostornog uređenja.

Store4HUC projekt ima za cilj unaprijediti teritorijalne nisko ugljične energetske strategije, pa će se u tu svrhu izraditi međunarodni plan za provedbu i kapitalizaciju skladišta energije u povijesnim gradskim središtima s fokusom na poboljšano urbano i prostorno planiranje i integriranje sustava za pohranu energije. Partneri na projektu će osmisliti i razviti smjernice za provedbu takve politike, kao i smislena tehnološka rješenja koja će nadići prepreke s kojima se povijesna gradska središta susreću kada je održivi razvoj s niskim razinama emisije CO2 u pitanju. Sa svojim konceptima i pilot projektima, Store4HUC projekt biti će svojevrsna podloga za daljnji razvoj „pametnih gradova“, gdje tehnički zahtjevi ovakvih sustava neće ugroziti veliku kulturnu vrijednost povijesnih gradskih središta.

U sklopu projekta će se provesti i nekoliko investicija. Prva se odnosi na instalaciju fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije te ugradnju baterijskog sustava za pohranu energije sa pretvaračem u dvorcu Bračak (Energetski centar Bračak) kraj Zaboka. Fotonaponski i baterijski sustavi biti će integrirani u postojeći napredni ICT sustav upravljanja zgradom u svrhu optimalnog upravljanja proizvodnjom, potrošnjom i skladištenjem energije u zgradi, sa mogućnošću predikcije i upravljanja troškovima. U sklopu druge investicije će se raditi promjene na uspinjači u gradu Cuneo u Italiji. Konvencionalne baterije na bazi kemikalija biti će zamijenjene inovativnim sustavom za pohranu energije. U slovenskoj općini Lendava će se postojeća knjižnica spojiti na mrežu daljinskog grijanja te će se ugraditi sustav za pohranu energije baziran na parafinskim ćelijama. Zadnja investicija će se sprovesti u Austriji u gradu Weiz, gdje će se za postojeću toplanu na biomasu od tamošnje lokalne crkve, dograditi i spremnik tople vode.
 
PROJEKTNI PARTNERI

 1. Razvojna agencija Sinergija, Slovenija
 2. Općina Lendava, Slovenija
 3. Energy and Innovation Center of Weiz, Austrija
 4. 4ward Energy Research Ltd., Austrija
 5. CES clean energy solution GmbH, Austrija
 6. Environment park, Italija
 7. Grad Cuneo, Italija
 8. Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Hrvatska
 9. Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
 10. Climate Alliance, Njemačka

 
PRIDRUŽENI PARTNERI

 1. Hrvatska udruga povijesnih gradova, Hrvatska
 2. CRC bank foundation, Italija
 3. Grad Maribor, Slovenija
 4. Climate and Energy modelregion – climate friendly naturepark Almenland, Austrija
 5. Biomasse district heating Weizberg, Austrija
 6. Krapinsko-zagorska županija, Hrvatska

 
LINK NA WEB PROJEKTA https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Store4HUC.html

 

TOP
Copy link
Malcare WordPress Security