„EESI 2020 – Europska inicijativa za energetske usluge s ciljem uštede energije u EU do 2020.“ projekt je koji se bavi ciljem uštede energije u EU od 20% značajno većim korištenjem Ugovora o energetskom učinku (EPC).

Kako je naglašeno u novoj Direktivi o energetskim uslugama (2012/27/EU), energetske usluge poput Ugovora o energetskom učinku važan su alat za preuređenje zgrada i za unaprjeđenje javnih infrastruktura. Međutim, iako su se mnogi europski gradovi obvezali na aktivnosti vezane uz uštedu energije, postoje prepreke koje ometaju korištenje EPC-a kao načina otvaranja potencijalima za uštedu. Te su prepreke uglavnom ne-tehničke prirode, poput nedostatka sustavnih informacija, povjerenja, postupaka nabave te nepostojanja kapaciteta tržišta i projektnih facilitatora.

Kako bi se pozabavio tim preprekama, Projekt EESI 2020 cilja na pružanje podrške velikim gradovima i metropolitanskim regijama u integraciji dugotrajnih shema provedbe EPC-a u njihove energetske planove. EESI 2020 će se koncentrirati na sustavnu provedbu EPC projekata u tim gradovima i regijama. U sklopu projektnog tima neki iskusni facilitatori EPC projekta poput upućenih „Starijih partnera“ stavit će „Mlađim partnerima“ na raspolaganje iskustva iz najbolje europske prakse o tome kako razviti EPC projekt. Glavni prijenosnici aktivnosti za EESI 2020 bit će facilitatori projekta. Kada prođu obuku i postanu stručnjaci umnožit će EPC koncept u svojim regijama i osigurati dugoročne učinke projekta EESI 2020.

Više informacija o projektu: http://eesi2020.eu/hr/

Projekt se provodi u okviru IEE Programa tehničke pomoći 2012. – Mobiliziranje lokalnih energetskih investicija te obuhvaća financiranje tehničke pomoći i izradu potrebne dokumentacije za energetsku obnovu objekata, dodjelom bespovratnih sredstava. To korisnicima omogućuje izradu projekata, studija isplativosti i ishođenje potrebne upravne dokumentacije neophodne za financiranje energetske obnove objekata i iz drugih izvora osim gradskog proračuna, kao što su strane banke i fondovi EU.

Vrijednost projekta ZagEE iznosi 1.813.438 EUR, a ukupna planirana investicijska vrijednost radova na realizaciji predviđenih mjera za koje će se izraditi tehnička dokumentacija iznosi 29.379.114 EUR. Povrat investicije, bez korištenja bespovratnih sredstava, iznosi oko 13 godina.

Više informacija o projektu: http://zagee.hr/

Informacije o  EPC PLUS  pogledajte OVDJE

TOP
Copy link
Malcare WordPress Security