Najinovativnija energetska konferencija u RH četvrti put zaredom okupila bankare i poduzetnike

Vodeći financijski stručnjaci i bankari, predstavnici ministarstava, državnih agencija (AIK, APN i FZOEU), poslovnih i razvojnih banaka, županija, gradova i općina, gospodarskih subjekata te poduzetnici okupili su se na CROENERGY2017 u Energetskom centru Bračak te u dvodnevnom druženju još jednom etablirali ovu energetsku konferenciju kao forum za razmjenu mišljenja, znanja i iskustava. Kroz četiri panela prvoga dana analizirane su aktualnosti  vezane uz financiranje i provedbu strateških projekata energetske učinkovitosti kroz prizmu političkih prilika i globalnih kretanja  koja utječu na realizaciju projekata, dok je drugi dan obilovao nizom prezentacija pozitivnih primjera u različitim segmentima energetike.

O trendovima financiranja u području održivog korištenja energije govorili su ključni ljudi najznačajnijih banaka u Hrvatskoj u okviru prvog panela pod nazivom „Kako financirati projekte“, usuglasivši se oko velikog utjecaja politike na kretanja i zbivanja  u energetskom sektoru, uz snažan naglasak na važnost dosljednosti u donošenju i provođenju politika na polju energetike. Drugi panel naziva „Što nam donosi paket Čista energija za sve Europljane“ je donio plodonosnu i žustru raspravu na temu paketa Europske komisije, koji podrazumijeva održavanje konkurentnosti  Europske unije uslijed promjena na svjetskim energetskim tržištima zbog prelaska na čistu energiju. U sklopu panela poslane su važne poruke pa je tako domaćin dr. sc. Julije Domac nedvosmisleno, kratko i jasno donio pregled stanja u Hrvatskoj: „U Hrvatskoj vlada zastrašujući nedostatak kapaciteta u energetici u javnim tijelima koja bi trebala biti pokretači promjena. Nemamo nacionalnu energetsku strategiju, nedostaje nam kapaciteta i znanja, ne pratimo europsku legislativu i ne povlačimo dovoljno sredstava iz EU fondova.“ Toni Vidan, izvjestitelj za European Social and Economic Committee, se složio s ravnateljem REGEA-e, istaknuvši da je pravi put „postavljanje suludo ambicioznih planova i ciljeva vezanih uz obnovljive izvore energije i energetske učinkovitosti, čime će se poslati jasna poruka i signal te stvoriti politički preduvjeti za povlačenje EU sredstava.

Drugi dan konferencije obilovao je utjecajnim sudionicima i konkretnim primjerima iz prakse pa su tako u okviru razgovora „Mogućnosti za startup-ovce – jučer, danas, sutra?“ Saša Cvetojević, Ivica Mudrinić, Aco Močilović u ime Rimac Automobila, Vedran Điđara ispred HAMAG BICRO-a te Danijel Krznar u ime start up-a IND4T detaljno analizirali prošle, aktualne i buduće okolnosti i mogućnosti za start-upove. Upravo zbog svih zanimljivih tema ovaj smo NEWSLETTER odlučili posvetiti upravo CROENERGY konferenciji te dati presjek tema kroz oči moderatora, ali i novinara koji su se ondje zatekli.