Coffee chat iz pogleda novinara Sergeja Abramova

Tema o kojoj se puno priča u Hrvatskoj svoje mjesto pronašla je i na konferenciji CROENERGY. Atraktivni sudionici, svima poznati Saša Cvetojević u ulozi moderatora.

Novac nije prva želja novog startupa, ako je suditi prema izlaganju Danijela Krznara iz startupa IND4T na Coffe Chatu o mogućnostima za startupove. Naime, upitan od moderatora Saše Cvjetojevića da nabroji želje koje bi mu trenutačno pomogle u razvoju tvrtke, Krznar, koji razvija softver za praćenje i predviđanje potrošnje električne energije, uopće nije spominjao novac. – Javne električne punionice trebaju softver koji će ih nadzirati i spremni smo surađivati s tvrtkama, pa i pod uvjetom da nešto odradimo i besplatno. Treba nam pristup infrastrukturi da možemo dobiti 'proof of concept' za svoj softver. Druga želja bila bi da se naše tvrtke više okrenu domaćim proizvođačima opreme i softvera i da prepoznaju da su manje tvrtke pokretači razvoja – istaknuo je Krznar.

Osim Krznara na Coffee Chatu REGEA-ine konferencije 'Croenergy 2017' sudjelovali su Ivica Mudrinić iz HUB385, Vedran Đidara iz HAMAG BICRO-a te Aco Momčilović iz Rimac Automobila. Osim navoda da novac nije ključan za tvrtkin razvoj, moglo se čuti još interesantnih savjeta za nove poduzetnike. – Svima preporučujem da nađu kupca. Ako nađete kupca, sve drugo ćete riješiti. Boljka je etabliranih tvrtki što su začahurene, bombardira ih kontinuirano bezbroj inicijativa i štite se da se ne promijene. Njihovi tehnološki odjeli ne žele promjene i zato velike tvrtke po prirodi stvari moraju izdvojiti razvoj iz sustava jer je potreban mentalni sklop posve drukčiji od onoga koji živi u sustavu. Pitanje koje bih postavio Rimcu jest zašto to radite, jer ako ne znate, prije ili poslije ćete se ispuhati. To je stvarno pitanje. Kod Applea je odgovor da je cilj svega što radi promijeniti sadašnje stanje. Kod većine tvrtki nije jasno zašto rade to što rade – rekao je Mudrinić, ocijenivši pritom da je u nedostatku nacionalnog liderstva Predsjednice i premijera Mate Rimac uspio u ekonomiji pokazati da je nešto u Hrvatskoj moguće napraviti od nule.

Aco Momčilović iz Rimac Automobila pohvalio se kako ta tvrtka, premda je u nepune tri godine narasla do 250 ljudi i prešla u kategoriju srednjih tvrtki, još njeguje dobre strane startup-pristupa. Primjerice, prosjek je starosti zaposlenika Rimac Automobila 31 godina, a iako su tvrtka s 90 posto zaposlenika iz Hrvatske, imaju zaposlene iz 14 različitih država. Momčilović je najavio i da će razvoj novog automobila financirati s pomoću europskih sredstava. – Prijavljujemo se na natječaje razvojnih fondova EU i planiramo to i dalje raditi. Razvoj novog automobila bit će dijelom financiran iz europskih sredstava namijenjenih tome. Jako bi nam dobro došli ti dodatni resursi jer smo u branši u kojoj konkurenti dobivaju velike direktne poticaje od države i jasno je da nam je svaki izvor financiranja dobrodošao – napomenuo je Momčilović. – Fondovi EU neizmjerno se velika prilika za hrvatsko poduzetništvo i ekonomiju.

Četiri su godine prošle i zaključak je da je vodstvo države zamijenilo sredstvo i cilj. EU nije cilj, EU je sredstvo – prokomentirao je Mudrinić.

Stručnjak za međunarodnu suradnju iz HAMAG BICRO-a Vedran Đidara izložio je neke od mogućnosti koje poduzetnici imaju pri toj instituciji. Među ostalim, izdvojio je POC program kojim se može testirati postoji li 'proof of concept' poduzetničke ideje, minizajmove i mikrozajmove od tisuću do 50.000 eura uz kamatu od pola do 1,5 posto te program Eureka fokusiran na međunarodnu istraživačku suradnju. Na kraju, Mudrinić je okupljenima poručio da se počnu baviti politikom, jer u protivnom politika će se baviti njima. – Zadržali smo najgore od samoupravnog socijalizma i najgore od kapitalizma i taj amalgam moramo mijenjati. Uključite se u političke strukture, osnujte nove stranke i mijenjajte stvari – zaključio je Mudrinić.

Izvor: Lider media