Objavljeno: 30-09-2015

Objavio/la: Marina Malogorski

Grad Hamburg sprema vrlo zanimljivo rješenje kao odgovor na klimatske promjene

U očekivanju Okvirne konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP21) za oko mi je zapela jedna poticajna i osvježavajuća "zelena" vijest.

Gradski službenici iz Hamburga razvili su futurističku viziju modernog urbanog života kroz povratak prirodi po kojoj se za 15,20 godina planira izgraditi mreža za bicikliste i pješake povezujući parkove i rekreacijske površine u centru grada ali i u predgrađima pokrivajući tako 40% gradske površine. Ta zelena mreža će pogodovati i životinjama koje će se moći slobodno kretati, a zelene površine će apsorbirati CO2 emisije i prevenirati poplave uzrokovane olujama ili porastom morske razine.

To znači da će građani Hamburga u skoroj budućnosti moći doći s točke A na točku B na održiv način, ali i imati priliku uživati u hodanju, plivanju, piknicima i restoranima, miru, prirodi i pogledu na životinje u samom srcu grada. Kada se živi u takvom gradu onda vikend izleti autom niti nisu više potrebni što dodatno smanjuje zagađenje okoliša.

Na kraju svega, povećanje zelenih površina u gradu čini grad konkurentnim, jer privlači visoko obrazovane i stručne ljude u potrazi za kvalitetnim i zdravim  životom. 

Zelenu mrežu su osmislili i razvili gradski službenici Grada Hamburga a sada je red na političarima da provedbu projekta postave visoko na ljestvicu prioriteta. Cijeli članak iz the Guardiana:  http://www.theguardian.com/sustainable-business/hamburg-answer-to-climate-change

Objavio/la: Marina Malogorski


Sva iznesena mišljenja i stavovi su odgovornost i predstavljaju autora, a ne odražavaju službeno stajalište Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.